Žuvis Viduržemio jūros regiono gyventojų mityboje
Tinkama mityba kartu su aktyviu gyvenimo būdu atlieka itin svarbų vaidmenį užkertant kelią daugeliui ligų, kurios šiais laikais yra labai paplitusios – tai vadinamosios gerovės ligos, o tinkamą mitybą galima iliustruoti pasitelkiant maisto piramidę.
Tokie maisto produktai kaip grūdai, vaisiai, daržovės, alyvuogių aliejus, pieno produktai ir jogurtas yra sveikos mitybos pagrindas, todėl juos reikėtų vartoti kasdien ar net du kartus per dieną.
Centrinėje piramidės dalyje esančius maisto produktus (baltą mėsą, ankštines daržoves, šviežią sūrį ir žuvį) reikia valgyti du ar daugiau kartų per savaitę.
Galiausiai piramidės viršuje yra raudonas mėsa ir saldumynai, kuriuos galima vartoti vieną kartą per savaitę.
Žuvis yra svarbus Viduržemio jūros regiono gyventojų mitybos elementas.
Moksliniai duomenys rodo, kad jei žuvis vartojama tinkamu kiekiu ir esant subalansuotai mitybai, ji gali padėti žmogui išlikti sveikam.
Iš tikrųjų žuvis (ir šviežia, ir konservuota) suteikia vertingų maistinių medžiagų, tokių kaip didelės biologinės vertės baltymai, mineralinės druskos ir omega 3 rūgštys. Štai kodėl organizacija „Tarptautinis Viduržemio jūros regiono mitybos fondas“ (angl. International Foundation of Mediterranean Diet, IFMeD) parengė naująją tvarios Viduržemio jūros regiono mitybos piramidę ir rekomenduoja vartoti bent 2 žuvies porcijas per savaitę.”